28 júla 2022

Triedenie odpadov a sociálne pyramídy

Viem, že vďaka môjmu triedeniu domáceho odpadu sa nezastaví ani jedna ropná veža.

Každý z nás vie, že spoločne žijeme v sociálnej štruktúre. Bez ohľadu na jej názov (demokracia, trhová ekonomika, konštitučná monarchia, ...) je táto štruktúra rozdelená na triedy, kasty, či vrstvy.

Termín "stredná vrstva" či "stredná trieda" je už tak vžitý, že nás už ani veľmi neuráža. To sú na tom lepšie Rómovia, ktorí odmietajú nechať sa nazývať Cigánmi.

Všetci presne vieme, kde vo výškovom profile sa ktorá vrstva nachádza. Rozumieme aj tomu, ako husto je ktorá vrstva obsadená aj bez toho, aby sme sa to museli učiť na občianskej  náuke. Každý rozumie termínu "horných desaťtisíc".

Je teda bez pochyby evidentné, že naša spoločnosť má tvar pyramídy.

Energiu, ktorú my - občania triedením odpadu usporíme a mala by sa vrátiť späť na ekológiu, zožerie vo výsledku dáky ekonóm a zostáva "zmrazená" na vrchole sociálnej pyramídy. Ak by bol na  vrchole tejto pyramídy človek s víziou, vracala by sa táto energia späť k ľuďom.

Naše ekologické, sociálne, ekonomické, klimatické a iné problémy teda väzia vo vrcholoch stagnačných pyramíd - teda v slepých vodcoch.

Takže otázky pýtajúce sa na to, ako zmeniť, či vylepšiť konkrétne odvetvia našej spoločnosti sa môžu smelo nahradiť otázkou: "Prečo sa nechávame oblbovať mocnými, u ktorých končia veškeré formy vyprodukovanej ekologickej a sociálnej energie?!"

A na záver tejto úvahy si ešte rypnem: "Drahí spoluobčania, naozaj si myslíte, že demokratické voľby môžu niečo zmeniť, ak nezmenia spomínaný tvar sociálnej štruktúry?"

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky